Durmitor – Žabljak

DurmitorŽabljak se nalazi na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 metara nadmorske visine i predstavlja najviše urbano naselje na Balkanu.Smešten je u podnožju Durmitora i okružen sa 23 planinska vrha od preko 2200 mnv, sa 18 planinskih jezera i kanjonom reke Tare, najdubljim u Evropi. Danas u Žabljaku i okolini živi preko 4500 stanovnika.
Zbog prirodnih lepota koje izviru na svakom koraku Žabljak privlači i veliki broj turista i za vreme leta. Manifestacije kao što su Dani planinskog cveća i Angel kup upotpunjuju turističku ponudu Žabljaka. Splavarenje rekom Tarom je svakako posebna atrakcija za ljubitelje ekstremnih sportova. Na obodu grada i u neposrednoj okolini je više ski-staza za rekreativno skijanje, alpske i nordijske discipline, koje su opremljene žičarama i ski-liftovima.

SKIJALIŠTA NA DURMITORU

Ski centar Savin kuk – nalazi se na padinama istoimenog vrha, na 5 kilometara od Žabljaka. Visinska razlika je 800 metara, a najviša kota je na 2.010 m/nv.
Ovaj sportsko-turistički centar raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski-lifta, od kojih je jedan opremljen reflektorima za noćno skijanje, zatim jedan ski lifti, dva bebi ski lifta. Sve to u ukupnoj dužini od 4.300 metara na kojima pri prosečnoj brzini kretanja za jedan sat istovremeno može biti 4.000 skijaša. Na raspolaganju stoji 5.500 metara staza.U funkciji su samo žičare u pravcu Savinog Kuka.
Skijalište Ski centra Durmitor “Savin kuk” raspolaže sa 7 ski-liftova ukupne dužine 3.900 m.

  • žičara dvosed, dužine 1600 m.
  • žičara dvosed, dužine 550 m.
  • ski lift – sidro, dužine 350 m.
  • ski lift – tanjir, dužine 500 m.
  • ski lift – tanjir, dužine 350 m.
  • baby ski lift, dužine, 100 m.

Na skijalištu je moguće koristiti usluge ski servisa, ski škole, pratećih ugostiteljskih objekata.

Nordijsko skijanje ili langlauf

U svim vremenskim uslovima, idealno za sve generacije (porodice), pogotovo rekreativce, jedan od najzdravijih vidova rekreacije i one koji ne znaju da skijaju. Instruktor u nordijskom skijanju će vas za nekoliko časova naučiti osnovnim koracima. Bez opasnosti od povreda i padova. Postoji obeležena staza za langlauf u samom gradu za koju nije potreban ski-pas.

Hotel Žabljak **** Žabljak
Hotel Soa **** Žabljak
na vrh